Návštěva jeslí Tadeášek v Jablonci nad Nisou

publikováno 3.4.2014 |

Vzhledem k tomu, že v Poslanecké sněmovně řešíme vládní návrh zákona o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině, rozhodla jsem se podívat se, jak se k problematice staví samy maminky. Proto jsem se dnes podívala i do soukromých jeslí Tadeášek v Jablonci nad Nisou. „Dětská skupina“ má svoje odpůrce, ale je i mnoho zastánců a mezi nimi jsem i já osobně.

Jana Pastuchová, jesličky Tadeášek

Službou péče o dítě v dětské skupině se rozumí hlídání a pravidelná péče o dítě od jednoho roku věku.

Situace u nás je momentálně špatná – jesle chybí, mateřské školy nemají v mnoha městech kapacitu na to, aby uspokojily poptávku. Varianta dětské skupiny by mohla být řešením.

Společně s poslankyní Radkou Maxovou z ANO Jihočeského kraje jsme velkými podporovatelkami tohoto zákona. Jsme si samozřejmě vědomy, že dětská skupina nenahrazuje mateřské školy. Vnímáme to spíše jako alternativu dočasného umístění dítěte, pokud se dítě do mateřské školy pro velký počet uchazečů nedostane nebo chce maminka pracovat již od věku dítěte, které věkem nespadá do kategorie školky – od jednoho roku.

Návrh zákona obsahuje opatření k podpoře sladění pracovního a rodinného života rodičů s malými dětmi, umožní tedy rodičům, kteří mají malé dítě, ale chtějí pracovat, aby mohli. Tato novela rovněž reaguje na úpravu rodičovského příspěvku, kdy sám rodič flexibilně volí parametry jeho pobírání v souvislosti s profesní i rodinou situací.

Cílem je i usnadnění udržení kontaktu rodiče se zaměstnáním v době péče o dítě a postupný návrat na trh práce s ohledem na jeho strategii v oblasti slaďování profesního, rodinného a osobního života bez nutnosti vzdát se rodičovské role. Rovněž toto opatření přispívá ke snížení rizika ohrožení chudobou a nedostatku příjmů v případě, že rodič je delší dobu mimo práci. Sama majitelka soukromých jeslí Tadeášek je maminka na rodičovské dovolené. Babičky má pracující nebo daleko od svého bydliště a návrat do práce byl pro ni zatím nemožný. Ale protože je paní Havlová „ženou činu“, chtěla se svojí situací něco dělat a zhruba čtyři měsíce od nápadu otevřít soukromé jesle a pomoci tak sobě i ostatním maminkám v podobné situaci, se vše povedlo. I s ní jsme narazily na problematiku dětských skupin. Jelikož názorů a pohledů je opravdu hodně a jsou různé, rozhodly jsme se společně s kolegyní Radkou Maxovou uspořádat v Libereckém a Jihočeském kraji na toto téma seminář, jehož výsledky se určitě podepíšou na finální podobě novely zákona o dětské skupině a samozřejmě je budeme prezentovat na mém webu.

V Libereckém kraji bude seminář v pondělí 19. 5. 2014 od 10:00 a to na Krajském úřadu Libereckého kraje. Veškeré podrobnosti budou zanedlouho zveřejněny na mých webových stránkách.

One Thought to “Návštěva jeslí Tadeášek v Jablonci nad Nisou”

  1. Havlová Simona

    Za návštěvu děkujeme…..byla velice příjemná a těšíme se na další setkání….;-)

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..